KÄNGOR 

 
                             
 
  • Väl ingångna kängor är ett måste.  Om nya kängor måste inköpas gör det minst sex månader innan vandringen. Gore Tex eller skalkänga? Här är åsikterna delade, och båda har sina för- resp nackdelar. Gore Tex är fodrade och därmed tyngre , och när de väl blivit blöta är det svårare att få dem torra. Gore Tex släpper inte in väta, men det innebär också att de inte släpper ut någon fukt från fötterna. Skalkängan går att få lika vattentålig som Gore-Tex kängan, men det krävs mycket tid och infettningar under lång tid. En generell ”regel” är att kängor från tex Meindl och  Hanwag  är av modellen Gore Tex medan Lundhags tillverkar skalkängor. Köp kängor efter var du har planer på att vandra. Ska du gå i ett stenigt område, typ Kebnekaisefjällen, bör du köpa kängor med hård sula.
  • Även när det gäller frågan om högt eller lågt skaft finns det två läger. Jag brukar ge rådet att höga skaft är bra vid vandring utanför leder och i Sarek, men annars klarar man sig bra med låga skaft i resten av fjällvärlden.  Jag tycker att det viktigaste är att de ger stöd för vristen, vilket minimerar risken för stukningar. Har själv Lundhags kängor med högt skaft och trivs med det. De sitter bättre på foten och ger mig möjlighet till att gå ner i djupare vatten. En läderkänga, med eller utan Gore tex, tycker jag är att föredra framför de betydligt lättare syntetkängan (även om den är av typ Gore Tex). Håller fötterna torrare!
  • Jag har ett par Gore tex kängor, Meindl Dovre Extreme, som jag inhandlade inför Gröna bandet. Valet stod då först mellan Lundhags Jaure Light och Meindls Dovre extreme. Har haft Meindl kängan innan och den höll i över 600mils vandring, medan Lundhags har strulat mer, framförallt vad gäller sulans hållbarhet samt gummit på ovansidan av skon. Till skillnad från Meindlkängan så höll Lundhagskängan bara för ca 100 mil innan sulan lossnade och sen sprack gummit på ovansidan (Nej jag har inte misshandlat dem genom torkning för nära en kamin/eld), och det blev ingen bra start på Sarekvandringen 2015, när kängan gick sönder redan första dagen

Men har även en lättare, lägre syntetkänga i Gore Tex från Salomon ,Salomon Quest 4 Gore –Tex, och de kan jag verkligen rekommendera. Jag är supernöjd med den här kängan, och från 2024  är det den jag kommer att använda på alla vandringar som inte är av Sarekkaraktär. Den har testats av både mih och Fredrik i hårt väder med mycket regn och vandrande i blöt terräng, och vi har varit torra om fötterna. Är dessutom betydligt lättare än Meindlkängan.

              
      Mina väl ingångna Lundhagskängor.                  Silvertejp är bra till mycket, men inte till att tejpa
                
                                                                                 kängor med stort hål i gummit.


Mina nya favoritkängor, SalomonQUEST 4 GORE-TEX

  •  Jag rekommenderar att man byter ut den sulan som följer med kängorna då det oftast är en billig sula som är med. Det bästa är en som formar sig efter fötterna. Prova ut dem med packning på.  För egen del, som har besvär med fötterna, har jag satsat på riktiga ortopediska inlägg. Viktigt är att prova ut inläggen i god tid så de blir väl ingångna, och även här är det bra att prova ut dem med packning på ryggen.

  • Se över kängorna ordentligt i god tid innan avfärd. Kontrollera sömmar, sula och byt till nya skosnören. Rengör dem och fetta in dem, och då är det vax som gäller. Är de hårda så kan man massera in Lundhags lädersmorning som grund. För skötsel av syntetkängorna gäller att borsta dem rena och sen impregnera dem med spray.


Rengör med speciellt rengöringsmedel, alt ta ljummet vatten på en svamp och tvätta.

  • Torra fötter är glada fötter som kan gå längre. Chansa aldrig vid ett vad utan ta av kängorna så riskerar man inget läckage. Torrskodd rekommenderas (se under punkten vad)! Givetvis ingår kängvård varje kväll, och då är det rengöring/avtorkning av lera, och när det behövs en ny infettning. Bäst resultat blir det om man fettar in kängorna när lädret är fuktigt, då kryper fettet in i lädret bättre. Har man valt syntetkängor så är principen om rengöring den samma, men för att återimpregnera krävs det att sprayburken är med i packningen.
  • Blir kängorna blöta invändigt, försök torka ur dem genom att lägga i tidningspapper eller dyl. Det suger åt sig fukten, och har man tillgång till mycket tidningspapper så byt ofta. Ställ dem ALDRIG i direkt närhet av en varm kamin! Ett tips är att värma upp stenar (på en kamin eller i en eld) och lägga dem i kängorna. Men se upp så stenarna inte är för varma, du skall kunna hålla dem i handen!
  • Om kängorna skulle spricka i gummit, eller sulan börja lossna, använd Liqusol att laga med. Funkar som sagt INTE med silvertejp….

  • Slarva aldrig med knytningen av kängorna. De skall sitta fast ordentligt på foten, dvs snöra hårdast de nedersta hålen och dra inte åt för hårt ovanför ankeln. Har man höga skaft behöver man inte snöra ända upp om man inte ska gå i våtmarker.

Tänk på att man böra snöra kängorna på ett annat sätt om man går mycket utför

Här snörar man uppifrån och ner och knyter på vristen

 
     
       
       
 

Tillbaka till STARTSIDAN